ECONOMIA POSTPANDÈMIA-2020

ECONOMIA POSTPANDÈMICA-2020

actualitatpolitica.cat

Els holandesos avancen en l’escenari postpandèmic i proposen un model econòmic basat en el decreixement.

Publicat per un diari Xilè, “EL CLARIN”// l’abril 23, 2020// a la seva secció d’Economia i Comentaris.

Pel que sembla Holanda és el país que amb més força està prenent el desafiament de reestructurar la seva economia a partir del que ens toca viure en el present. En aquest context, 170 acadèmics holandesos han plantejat un manifest en 5-punts per al canvi econòmic post crisi de la Covid-19, basat en els principis del decreixement.
Punt primer:
Passar d’una economia enfocada en el creixement del PIB, a diferenciar entre sectors que poden créixer i requereixen inversió (sectors públics crítics, energies netes, educació, salut) i sectors que han de decréixer radicalment (petroli, gas, mineria, publicitat, etc.)
Punt segon:
Construir una estructura econòmica basada en la redistribució. Que estableix una renda bàsica universal, un sistema universal de serveis públics, un fort impost als ingressos, al lucre i la riquesa, horaris de treball reduïts i treballs compartits, i que reconeix els treballs de cuidar a les persones malaltes.
Punt tercer:
Transformar l’agricultura cap a una regenerativa. Basada en la conservació de la biodiversitat, sustentable i basada en producció local i vegetariana, a més de condicions d’ocupació i salaris agrícoles justos.
Punt quart:
Reduir el consum i els viatges. Amb un dràstic canvi de viatges luxosos i de consum balafiador, a un consum i viatges bàsics, necessaris, sustentables i satisfactoris.
Punt cinquè:
Cancel·lació del deute. Especialment de treballadors i posseïdors de petits negocis, així com de països del Sud Global (tant el deute a països com a institucions financeres internacionals)
(Font d’informació original en llengua, l’holandesa, traduïda al català)
// Els qui, cauen o perden quan cau el PIB? //
// Que la crisi, no la paguin els pobres i els treballadors//
LA MEVA REFLEXIÓ PERSONAL:
Crec que és una proposta, ho raonament, concreta i ben estructurada, però també crec, que malgrat que n’estic d’acord pràcticament en quasi tot, el que ens diu, proposa, i exposen les seves raons, sota el meu modest, entendre, jo ho veig com a un primer temi, imprescindible i no gens menor, que s’ho han plantejat, més des del punt de vista, d’una Nació Lliure i Sobirana, Els Països Baixos, que per cert té una força i un poder polític dintre de la UE enorme, però el que si crec que en s’és precís ara i des de, el primer dia de la seva refundació, amb l’esperit d’esdevindre una Unió Europea que vulgui arribar a constituir-se, amb un Estat Federal, democràtic I Sobirà, com per exemple els Estats Units d’Amèrica, ho la República Federal d’Alemanya, (salvant les diferències que tinguem, respecte del com, i el quan), no obstan les raons politiques, són molt clares i concretes:
>Una federació esdevé una Unitat de Drets Constitucionals<.
>Amb una federació, solament l’Estat Federal, és l’únic que té, i pot exercir, la Sobirania Nacional, i per tant, té tots els elements normals d’un Estat (Poder, Sobirania, l’Ordenament Jurídic, pressupostos, físics Pobles, Territoris, etc.) és a dir, tot allò que li correspon a una Nació Sobirana, la qual políticament, ho és, en Forma d’una República Federal<.
>Les normes Federals són elegides directament, per la ciutadania <.
>Un altre de les seves raons fonamentals, és la del fet que, no és precís, ni indispensable, tenir la unanimitat de l’entès federals, per poder reformar, una CONSTITUCIÓ FEDERAL<.
El més gran, problema amb l’actual UE, és que a la pràctica, esdevé un “Club d’Estats” amb Sobiranies pròpies, Constitucions diferents, i he interessos Financers, i Econòmics, que no comparteixen, ni una Hisenda ni tampoc una Fiscalitat, comuna a tots els 27 Estats, ho com ho és l’administració de Justícia, l’ordre públic interior ni l’exterior, la Sanitat que és un altre aspecte institucional que tampoc tenim en comú, com malauradament hem vist i patit, ara amb aquesta COVID-19, que ha sigut un desastre total i absolut.
Així doncs, d’aquesta pandèmia ni podem obviar-la ni hem d’oblidar-nos de tot allò, que, ens ha de dur a veure, sentir i pensar, i per descomptat, considerar la prioritat, del que s’ha de fer d’una vegada per totes, com ho és, la creació d’un nou Estat Federal, la UNIÓ EUROPEA. Recolzat i finançat per al Banc Central Europeu, i amb una moneda única l’Euro.
Prendre, aquesta decisió dins de l’actual UE, és certament de molt difícil concatenació, amb la UE, actual i el tal i el com, s’entenc i es du a terme, però la l’angoixa, desil·lusionant i crua realitat, així com la prioritat, i la necesitat, d’ara amb i aquests moments tenim, i en que edevé vital, per als cinc-cents milions de ciutadans europeus, per sortir, d’aquest “eufemisme”, conegut arreu de tot el Món, com a la UE, i per descomptat, vist el greuge que n’ha tocat “gaudir” als ciutadans europeus, des dels quatre punts cardinals, d’Europa, sense excepció qualcuna.
Ho posem en marxa aquest “canvi radical” de l’actual política, social, econòmica financera dels 27 Estats, que defensa’n ùnica i exclusivament els seus interessos nacionals, si realment, volem aconseguir, una millor distribució de la riquesa de la UE., la seguretat, el treball, els salaris, les contribucions, les taxes fiscals el Banc Central Europeu,  ara qüestionat, per el Tribunal Constitucional Alemany, ho per el contrari, malauradament, la UE desapareixerà d’una manera definitiva i traumàtica per a tot el Món civilitzat.
Darrera reflexió, no poden continuar, amb un present cada dia més fosc, i sense una esperança d’un futur millor i més digne.
Gonçal Bayó i Canut
actualitatpolitica.cat

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s