EL DEUTE PUBLIC ESPANYOL ASSOLEIX NIVELLS MAXIMS

El deute públic espanyol assoleix nivells màxims el 2018

(dades actualitzades per al Banc d’Espanya, amb data del 31/01 2019)

 

Gonçal Bayó i Canut

El deute de l’Estat espanyol va arribar l’any passat als 1.032.164 milions d’euros, fet que suposa un increment de 35.679.000 d’euros (+ 3,6%) respecte a l’exercici anterior i el seu segon major nivell històric, segons les dades actualitzades, amb data del 31/01/2019 pel Banc d’Espanya.
Aquesta dada del deute estatal espanyol de desembre de l’any passat suposa un augment de 2.485 milions d’euros respecte al mes de novembre, un 0,2% més, i un repunt de 35.679.000 en l’àmbit interanual, amb un augment del 3,6%.
D’aquesta manera, el deute de l’Estat espanyol s’aproxima al màxim històric que va arribar al setembre (1.034.043 milions d’euros), marcant el seu segon major nivell històric, amb el que segueix en línia amb les cotes històriques que ha vingut marcant en els últims anys des que va sobrepassar el llindar dels 900.000 milions al mes de setembre de 2015.
De fet, el deute de l’Estat s’ha incrementat contínuament en els últims anys, després dels repunts de 2017 (+ 4,8%), amb 996.485.000 d’euros; 2016 (+ 3,7%), amb 950.753.000; 2015 (+ 5,3%), amb 916.926.000 o 2014 (+ 10,3%), amb 870.499.000 d’euros. El límit del bilió d’euros es va sobrepassar el març de l’any passat.
Per instruments, la major part del deute de l’Estat el desembre de 2018 es va concentrar en valors a llarg termini, amb 897.856.000 d’euros, el 87% del total i un 6,3% més que el desembre del 2017. De la resta, 70.442.000 es van registrar en valors a curt termini, un 10,6% menys interanual, i 63.866.000 en la resta del deute que s’inclou en el procediment de dèficit excessiu.
Per sectors de contrapartida, les administracions públiques van registrar un deute de 14.201.000 en el penúltim mes de l’exercici, un 19,7% menys que fa un any.
A més, els dipòsits al Banc d’Espanya, que inclouen les subhastes de liquiditat del Tresor, van arribar als 18.659.000 l’any passat, un 14,7% menys interanual, mentre que els avals concedits van arribar als 93.479.000, un 3,6% menys.
Tot això que fa quelcom més d’una dècada al regne d’Espanya, s’està patín a tot el conjunt dels teixits industrials, “el fet inexcusable, per el qual, hi  amb aquesta economia, neó-liberal”, s’obligarà als gestors de l’Estat a encarir el crèdit, a les empreses i a restringir el crèdit en general, hi dissortadament l’Estat es veu impel·lit a demanar Crèdits al BCE, o a l’FMI, ( durant els primers mesos del Govern  del Sr. Pedro Sánchez, s’ha incrementat el deute del regne d’Espanya 18.000.000.000 milions de € ) això, si no és modifica’n, i és creien noves estratègies amb un sistema diferent d’economia, anirem, acumula’n uns interessos que a la llarga afectaran molt més l’increment d’un dèficit (que ja ha superat amb escreix el PIB espanyol) i amb uns interessos difícilment absorbibles i conseqüentment a la llarga esdevindran totalment impagables (ara ja Espanya, fa deu anys seguits, sense poder pagar-los).
Aquesta és l’Espanya real, la que els creditors del regne d’Espanya se suposa que haurien de conèixer molt bé, hi si realment volen tenir qualcuna intenció de reduir l’enorme dèficit actual dels Països de la UE, amb l’Estat espanyol, és evident,  que hauran de canviar, la seva manera virtual, d’entendre la realitat real, és a dir, recolzar vigorosament, la independència de Catalunya, en forma d’una República Catalana, Llliure i Sobirana, a dins de la UE perquè així hi d’aquesta manera, Catalunya pugui assumir, la part percentual, (16%), del dèficit del “regne d’Espanya”, i per el que fá, respecte a l’altre greu punt del conflicte econòmic i social, de ben segur que és podrien salvar almenys per un quinquenni, al regne d’Espanya, d’esdevenir intervingut, i per tant de patir el poble espanyol, les seves dures conseqüències col·laterals de tots ben conegudes.
actualitatpolitica.cat

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s