Catalunya es un Pais Viable i Sostenible.

CATALUNYA ES UN PAÍS VIABLE I SOSTENIBLE

10259748_240561996152153_7623442152899989183_n

Catalunya ha de tenir en compte diferents aspectes del perquè qualcuna de les industries locals del Tarragonès, puguin deixar d’invertir per ampliar les seves capacitats Productives i bastir ponts més grans per l’exportació dels seus productes químics, que com ens diu l’estudi referent a l’Eix-Mediterrani, (publicat al meu bloc aquest mes de febrer del 2016) és un dels més necessitats d’aquesta via de comunicació no solament precisa sinó que és imprescindible, per un dels pocs Clústers industrials que tenim a Catalunya i el segon amb importància després del de l’Automoció, el primer que esdevindrà molt aviat amb unes 500 industries, totes elles relacionades amb l’industria de l’automoció (és ben conegut per tothom) que aquesta industria pràcticament dissenya i fa el muntatge de totes les parts dels seus productes, per aquesta raó tenen arreu de més de 500 empreses que fabriquem productes i acabats, per la industria de l’automoció, i evidentment també esdevenen clients directes de la industria química, de manera directa i indirecta.
Els elevats costos energètics (dels més cars d’Europa) és un dels factors totalment en contra de la seva competitivitat als mercats tan interiors, com per l’Exportació (és una de les més perjudicades per la manca d’unes infraestructures com es “el Corredor Mediterrani” que esdevindria un factor de potenciació com deia abans,  de les exportacions.
La demanda per part de ChemMed Tarragona (una plataforma que es va crear l’any 2014) dedicada pràcticament a aconseguir noves inversions, de diverses multinacionals que volien establir-se, fins ara no ha aconseguit tenir un èxit amb la seva gestió, els inconvenients deriven de problemes amb la competitivitat, que són fruit dels costos energètics i de la manca d’infraestructures, el sector químic es preveu amb pocs anys un creixement força interessant si som capaços de llevar el llast mencionat en paràgrafs anteriors.
Un d’aquests factors contraris per aquest Clúster Industrial, és l’Estat espanyol que no adaptat les directives de la UE referents a les bonificacions als Clústers Industrials europeus, per tant el cost de l’energia esdevé vers un 25% més cara que a Alemanya, malgrat això el creixement esdevingut a l’economia de Catalunya, és el següent:
L’any 2015 l’economia catalana ha tingut un creixement del PIB del 3.4% el percentatge més alt amb els darrers nou anys.
La mitja dels darrers quatre trimestres de l’any 2015, ha sigut del 3,4% i per damunt de la d’Espanya que ha sigut del 3,2% i de la zona euro que ha resultat ser de l’1,6%. El nostre creixement ha esdevingut per, tres factors molt importants, el creixement del consum * intern, i per les exportacions en general de béns industrials i serveis.
*dins del consum intern, hem de tenir en compte el sector dels serveis, que aquest darrer any 2015 i ha significat força interessant gràcies al dinamisme del sector turístic (3,8%)
S’ha de tenir en compte que països com Alemanya, Itàlia o Finlàndia, han tingut una evolució inferior a la nostra que ha sigut superada per exemple per Irlanda un 6,9%, Malta un 4,9% Luxemburg un 4,7% i per Eslovàquia un 3,5% (un país independitzat l’any 1991 de l’URSS).
A Catalunya el creixement Industrial per terme mitjà ha tingut un creixement arreu del 2,7%, i ja fa tres anys que té un creixement positiu.
Durant el darrer any 2015 la producció Industrial catalana s’ha incrementat molt especialment a sectors, de la fabricació del cautxú, del plàstic, de l’automoció i del sector químic, fins i tot el sector de la construcció, i després de set anys punyents, ha tingut un creixement arreu del 3,5%.
Amb aquests moments el govern espanyol en “Funciones” així com el que pugui sortir de les negociacions d’ara o bé d’unes noves eleccions és una pura incògnita, i per tant el tema de les bonificacions als Clústers Industrials s’ha de deixar amb Estand. Bay, amb quant a les inversions amb infraestructures més del mateix (amb deu anys a Catalunya l’Estat la seva xifra d’inversions ha minvat un 72%. és evident que no guarda cap relació amb el 21% que Catalunya aporta al total del PIB espanyol.
La recuperació del PIB a Catalunya respecte a la superació en terminis del PIB en 2016 ha sigut gràcies a l’evolució alcista del primer trimestre del 2015, el que possiblement ens permetrà acabar l’any quelcom superior al 3% malauradament aquesta millora respecte a la disminució de la taxa d’atur, no es comencará a notar fins a l’any 2018, per arribar als nivells de l’any 2009, i apox. L’any 2021 assolirem els del 2007, el motiu d’aquesta recuperació del PIB, ha esdevingut (gràcies), primer a la recuperació a la zona euro, el que ens ha dut a poder exportar més (per la demanda de la UE.) l’increment del Turisme, i l’ampliació del sector serveis, per sobre del sector Industrial i la millora del mercat de consum (aquest representa un 55% del PIB català) i hem de ressaltar, que malgrat a les prediccions i amenaces, greuges i mentides,  que hem rebut del Govern espanyol, les inversions estrangeres a Catalunya han tingut un creixement un 10%, sense defugir de les millores dels resultats econòmics i financers del nostre teixit industrial, el Valor Afegit Brut (VAB) a la província de Tarragona ha esdevingut un creixement del 0,9%.
Cal fer-se una reflexió vers el creixement de l’any 2015, ja que s’ha recuperat el ritme de creixement, després de set anys de contínues davallades, aquesta tendència crec que és podrá mantenir durant l’any 2016, i vull ressaltar que aquest darrer exercici els contractes laborals indefinits, han crescut per sobre dels temporals, el primer semestre del 2015 havíem recuperat 120.000 cotitzants a la Seguretat Social i hem reduït l’atur amb 65.000 persones a Catalunya.
És evident que tenim que internacionalitzar els nostres negocis, com una estratègia industrial és a dir com objectiu primordial i indefugible del nostre creixement, i val la pena recordar-nos també, que Catalunya és una de les regions exportadores més grans de la UE., i que tenim un sector indutrial “El dos Vallés, l’oriental i l’occidental” el de major densitat Industrial del Sur d’Europa, som la desena en tant parlem del PIB i la setena en tant a la població total.
Per sectors d’activitat industrial a Catalunya les empreses químiques catalanes han sigut les més exportadores amb una xifra de 8.497.5 milions de € (el 26,6 de el total de la xifra d’exportacions catalanes i que han tingut un creixement al primer semestre del 2015 del 5,7% pel que fa al 2014, la segona posició ha sigut l’indústria d’automoció, amb una clara diferencia més baixa respecte del sector químic, ja que ha sigut només de 5.402,i milions de € (el 16,9%) del total de les exportacions catalanes, això si amb un increment del 13,9 amb respecte al primer trimestre del 2014) el total de les exportacions han significat el 25,5% del total de les exportacions de l’Estat espanyol, la veritat és que aquestes dades fan encara més inversemblant el tracte que Catalunya rep del govern espanyol, de les angoixes que patín així com per l’ofego institucional, Econòmic i social que ens obliguen a tenir.
Catalunya té les infraestructures energètiques més adients par bastir-se energèticament i poder rebaixar els costos, si gaudíssim de les competències amb la seva totalitat vers l’energia, tan si parlem del com- sum familiar com l’Industrial, la reducció podria arribar fins a un 20% dels preus actuals, un altre dels motius que ens impulsen a creure’ns raonablement, que amb l’Independència, Catalunya esdevindria un País viable i sostenible i que en pocs anys arribaria a ser una de les nacions europees més ricàs de la UE.
Gonçal Bayó i Canut
Bibliografia:
Alaezm R.et al (Los Clúster d’automoción en la UE.)
Becattini, G. dal settore industriale…..
Ministerio de Economia y Competividad
Departament d’Economia i Hisenda de l Generalitat de Catalunya
Idescat.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s