EL NO MÉS POSITIU

 

l’Opinió de una gran jurista Constitucionalista Catalana

 

Montserrat Nebrera.


Quan el dia 27 de setembre i a la vista dels resultats electorals vaig augurar que ens tornarien a convocar a votar el mes de març no vaig tenir en compte el desgast que per al procés tindria l’intent infructuós del President Mas de negociar amb la CUP la seva investidura. Era ben difícil una alternativa, doncs les noves eleccions sols podien arribar tècnicament des de la impossibilitat d’aconseguir ser investit; el President no podia, per sí mateix, per pròpia voluntat, tornar-les a convocar. De tota manera, també és cert que no s’hauria entès que no ho intentés, malgrat la precarietat de l’acord, malgrat la impossibilitat de concloure res de bo amb la incoherència personificada. Perquè la CUP, malgrat tot el que s’ha dit, ha estat incoherent des de l’inici d’aquest protagonisme que injustament li ha donat l’electorat.
Les CUP han menystingut la democràcia representativa que els hi va donar, vot mediant, deu diputats al Parlament de Catalunya que ells mateixos han dit sobirà. La sobirania del poble català, si és que la pensen i la senten, ha estat arrossegada pel pedregar, en sotmetre a una assemblea de militants i simpatitzants (aquests ho eren si algú altre de la tribu ho avalava) el que haurien de decidir els deu diputats. En la vella política, per la tirania del partit, el diputat, que representa el conjunt i no la gent que l’ha votat, ha estat sempre sotmès a un mandat imperatiu que la Constitució i l’Estatut prohibeixen. Els diputats de la CUP han actuat com els de qualsevol altre partit, sense llibertat de consciència, sense capacitat de posar en valor la raó per la qual hagin arribat a ser en una llista electoral.
Com sentien que la democràcia representativa, en la seva filosofia comunistoide que sempre s’ha sentit còmoda amb la “dictadura del proletariat”, era una xacra a eradicar, van fer l’assemblea i, oh casualitat, el resultat de la votació va ser un “empat exacte” (com si n’haguessin d’inexactes..): 1.515 versus 1.515 en un còmput fet sense llum ni taquígrafs, com sempre s’ha fet a la vella política, sense ningú aliè que donés fe de la veracitat de les seves afirmacions.. transparència, oi? La transparència de tots els congressos de tots els partits, on, quina causalitat, el percentatge de cops en què els resultats coincideixen amb els desitjos resulten sospitosament alts.
Però per acabar d’arrodonir la traca, en ser el resultat tan perfectament exacte, les CUP van haver de recórrer al consell polític de la formació, setanta escollits, que, ves per on, representen al conjunt en una estranya democràcia representativa que sí s’accepta després d’haver obviat la parlamentària. Al final 70 entre 3.000 estaven cridats a decidir, i altre cop sense cap fe pública de la deliberació i el còmput han acabat per donar el “no” més positiu.
Perquè el que queda clar com cap altra cosa és que amb la negativa cupaire finalment el President és lliure. Ja no se li pot demanar res més; ja pot esperar el dia 9 amb l’estoicisme que sense dubte li ha calgut per arribar fins aquí. Ningú podrà dir que no ha intentat fins el darrer minut, fins i tot a risc de, com si li ha dit des d’ambients no precisament amicals, ridiculitzar la seva trajectòria. Toquen altres eleccions i esperem que aleshores la gent no siguem tan “sàvia” com fins ara. I quan dic això no sols parlo dels que van votar CUP, ans també dels votants del seu partit de retroalimentació, al qual ni tant sols vull donar un segon de protagonisme, perquè un i altre són els dos extrems ficticis d’una tensió que sols a les seves expectatives electorals generava benefici
Autor: MONTSERRAT NEBRERA.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s