LA CATALUNYA INDEPENDENT, UNA BONA IDEA?

Autor : JOSEP Mª BERGADÀ GRANYÓ

ESCUT DE CATALUNYA

Sembla molt lògic fer-se la pregunta de si crear un nou país petit es en realitat una bona idea, si cap esperar tenir un futur esperançador?. La prosperitat de un país o de una societat, va íntimament lligada a la millora econòmica i social que es pot esperar assolir i ambdós estan lligades encara que la segona no directament, a la renda per càpita del país. Per respondre aquestes preguntes, es així mateix lògic esbrinar com els hi ha anat als altres països que han esdevingut independents en els últims 25 anys.
La desaparició de la URSS va donar lloc l’any 1991 a 15 nous països, la majoria d’ells petits, posteriorment i degut a la desaparició de l’antiga Iugoslàvia, es creen altres 7 països. A nivell global s’han creat en els últims 25 anys un total de 33 països, amb aquest recompte considero la unió dels dos Iemen i de les dos Alemanyes l’any 1990.
A la taula següent, es presenten cadascun d’aquests nou passos, amb la renda per càpita que tenien l’any 1992, poc després de la seva independència per molts d’ells, l’any 2002 i l’any passat 2014. Les últimes tres columnes representen la variació en percentatge del seu producte interior brut, entre els anys 1992 i 2002, 1992 i 2014, i entre els anys 2002 i 2014 respectivament. Per altra banda, els tres últims països de la taula son Alemanya Espanya i USA, països que ens ajudaran a realitzar la comparació.
Començant per els tres últims països, s’observa que tant Alemanya com USA i Espanya, entre els anys 1992 i 2014 la seva renda per càpita va augmentar poc mes del 100% es a dir es va doblar respecte la que tenia cada país l’any 1992. Es interessant també el adonar-nos que en els últims 12 anys, període 2002-2014, la renda per càpita de Alemanya i dels Estats units ha augmentat al voltant de un 45%, m’entres que la d’Espanya va augmentar gairebé un 30%, s’observa per tant la disminució de la velocitat de creixement de l’economia espanyola en els darrers anys, frenada econòmica que tots hem viscut.
Per el que fa referència als països que van esdevenir independents, es fa palés, observant la mateixa taula que, durant el període 1992-2014 el increment de la renda per càpita en percentatge de tots ells, exceptuant, Kyrgystan, Ukraina, Eritrea i el Iemen, va ser bastant superior a la experimentada per Alemanya, USA o Espanya, en onze d’aquests països la renda per càpita va augmentar en el mateix període mes de un 200% i en dos d’aquests països la renda per càpita es va quintuplicar.
Si per altra banda observem l’evolució de la renda per càpita en els últims 12 anys, període 2002-2014, es pot veure que de nou tots els països exceptuant, Eritrea, Micronèsia i Timor-est, han tingut un augment de renda per càpita superior a la Espanyola, i si treien també la república de Palau i les illes Marshall, la resta de països ha experimentat un augment de renda per càpita superior a la de Alemanya. I no només això, sinó que 15 d’aquests països han doblat com a mínim la seva renda en els últims 12 anys, dos d’aquests països l’han multiplicat per tres.
Si algú tenia dubtes de la viabilitat de un Estat Català independent, potser aquestes xifres ens poden ajudar a decidir. Per acabar, penso que pot ser interessant comentar que, fins i tot els pocs països que no han tingut un creixement econòmic tant bo, no volen tornar a la situació que tenien abans de la seva recent independència.
Si es te present que cap d’aquests països tenia les condicions de partida que te Catalunya, només es pot concloure que el futur que espera a una Catalunya independent es immillorable.

Autor : Josep M Bergadà Granyó

Vocalia d’Extensió i Formació Sectorial d’Empresa, Indústria i Serveis ERC.
Font de les dades de la taula:
( per veur la taula clikar  aquí:   https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_past_and _projected_GDP_(PPP)_per_capita

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s