LA POBRESA ALS PAÏSOS CATALANS

.Ramon F Sabaté Ferrús ·

DUI….. JA…//*// , RÉS D’ESPERAR 18 MESOS AVEREM QUINA ALMOINA ENS DONENT per desmobilitzar el Procés

 3.637.000 persones en risc de pobresa o exclusió social als Països Catalans
Al nostre país una de cada quatre persones és pobre.

La xarxa d’ONGs europees European Anti-Poverty Network (EAPN) acaba de publicar un demolidor informe sobre la pobresa a l’Estat Espanyol. L’estudi inclou dades entre el 2008 i el 2014, és a dir els anys d’impacte de la crisi capitalista. Les conclusions no poden ser més pessimistes, donat que la pobresa no ha deixat d’augmentar en l’últim any.

El document presentat per EAPN utilitza com a principal referència l’indicador AROPE (At-Risk-Of Poverty and Exclusion), un indicador sobre pobresa i exclusió harmonitzat a nivell europeu per poder comparar la situació als diferents estats.

Segons aquesta referència, a les demarcacions autonòmiques dels Països Catalans hi ha 3.637.ooo persones que es troben en risc de pobresa o exclusió social. En altres paraules, un 26,7% de la població pateix diferents nivells de pobresa a la nostra terra. En aquesta situació es troben, segons EAPN, 1.736.000 persones al País Valencià -és a dir, el 34,7% dels valencians-, 1.639.000 al Principat -el 21.8% dels catalunyesos- i 262.000 a les Illes Balears -el 23.8% dels illencs.
Si prenem com a referència l’indicador sobre el risc de pobresa d’àmbit estatal, hi hauria 2.695.000 persones en risc de pobresa al conjunt dels nostres territoris autònoms. És a dir, prop d’un de cada cinc habitants dels Països Catalans viu amb menys del 60% de la renda mitjana. Aquesta xifra s’ha incrementat respecte de l’any 2013 en un 2.6% al País Valencià -que suma un total de 1.311.000 de persones en risc de pobresa, el 26.2% de la població- i en un 2% a Catalunya -amb 1.187.000 persones en aquesta situació, el 15.8%. En canvi, a les Illes Balears l’indicador mostra un descens del 4%, respecte de l’any passat, i 197.000 persones en risc de pobresa, el 17.9% del total d’habitants.
A més d’això, l’informe de EAPN, ens indica que als Països Catalans (sense comptar la Catalunya Nord i la Franja de Ponent) hi ha 852.000 persones que pateixen pobresa severa. En altres paraules, el 6.2% de la població al nostre país pertany a unitats familiars que sobreviuen amb menys de 322€. Al Principat de Catalunya hi ha 430.000 persones en aquesta terrible situació (el 5.8% de la població), al País Valencià 318.000 (el 6.4%) i a les Illes Balears 104.000 (el 9.4%). El cas de les Illes és el més preocupant, donat que suposa que la major part de les persones pobres pateix una situació extrema. De fet, el de les Illes Balears és proporcionalment el quart registre més alt de pobresa severa de tot l’estat.
Per últim, l’estudi fa referència a les carències materials severes. Aquest indicador té en compte diferents ítems de consum, com per exemple l’endarreriment al pagament de la hipoteca o el lloguer, l’energia i l’aigua, l’endeutament per compres, la pobresa energètica, la possibilitat d’afrontar imprevistos… Així doncs, a la part dels Països Catalans que computa el document d’EAPN, hi ha 1.146.000 persones que pateixen carències materials severes. D’aquestes, gairebé la meitat, 565.000, són valencians; 473.000 són catalunyesos; i 108.000 són balears. Dit, d’altra manera, el 8.4% dels habitants d’aquests territoris pateixen mancances molt greus. A més, proporcionalment el País Valencià (11.3% de la població) i les Illes Balears (9.4%) ocupen, respectivament, el segon i tercer lloc del rànquing de comunitats autònomes amb més carències materials severes.taula laccent
D’aquesta manera, segons l’estudi, un de cada quatre valencians i un de cada cinc balears es retarda en el pagament de la hipoteca o el lloguer. Un de cada cinc valencians i un de cada deu catalunyesos pateixen pobresa energètica. I quatre de cada deu habitants del Principat i més de la meitat dels que resideixen al País Valencià i les Illes Balears, no poden anar-se’n de vacances.
En definitiva, l’informe de EAPN es coneix en un moment en el qual la dreta i els poders fàctics ja han anunciat la sortida de la crisi. Aquesta afirmació xoca amb la realitat de la majoria de la població al nostre país, tal i com mostren les xifres que hem oferit. O potser, quan la dreta política i mediàtica afirma que hem sortit de la crisi, només parla del sector de la població al qual representa: la burgesia.

Escrit per Pau Publicat el 17

Aquest requitzell d’opinions vull reflectir-lo per deixar constancia de el que circule majoritariament per la xarxa de Facebook i que jo en faig ressó, al meu bloc, sols s’han tret els comentaris que he cosiderat incorrectes, per insults ho bé per discriminacions a les personas i Institucions.

Gonçal Bayó i Canut

OPINIONS REBUDES PER FACEBOOK

Daniel Alonso
Un mestre i tutor de sisè de primària a ‪#‎Martorell‬ membre de Societat Civil Catalana, compara Artur Mas amb Franco
Un mestre i tutor de sisè de primària a Martorell membre de Societat Civil Catalana, compara…
Daniel Perales va ser el cap de llista per Ciutadans a les eleccions del 2007 a Sant Vicenç dels Horts, on exercia de mestre, en el seu moment va denunciar unes………………….
Xavier Bertran Em pregunto si, dit per aquest, no intenta ser una lloança d’en Mas… Als de la SCC se’ls veu molt franquistes……..
Mónica Cerezo Gil
Treuria el meu fill d aquesta escola mes rapid que un llamp!!
No s ha de permetre conparacions com aquestes d aquesta gentussa
Albert Ruiz
No el poden cardar a fóra
Gloria Pujol Julian
I akest tio es mestre tutor doncs no hi voldria a cap dels meus fills!!!
Aleix Gaus Bonastre
Animalades totes a dojo. Ells insulten i nosaltres la democràcia
Se’ns demana calma, se’ns demana discreció, se’ns demana “deixar fer”, “no provocar enfrontaments”…
Algú em pot dir per què hem de llegir i escoltar dia sí dia també les declaracions de la CUP refermant la negativa a investir Mas?
Avui de nou la sra. Gabriel al diari ARA. “No és la millor persona per presidir el nou govern”. I altra vegada Pujol, retallades i privatitzacions, quan la CUP sap sobradament qui és el veritable responsable del sostre despesa de les autonomies; q…
..
Gabriel (CUP),
Sobre la investidura de Mas: ‘No és la millor persona per presidir el nou govern
Aleix Gaus Bonastre
A ningú li agraden les rretallades, pro crec que ara les coses son en un altre direcció. El president Mas te el suficient nivell internacional per du a terme aquest proces. Srs de la CUP ara no feu descarrila tota una feina feta, us recordo que JUNTS PEL SI supera en vots a la CUP
Rosalia Moreno Herrera
Prou ja”!!!! Mas president i s’ha acabat la conya
Daniel Comas Güell
i TU SI OI…????? nena t’ha tocat massa els sol…..i etas ofuscad
Ingrid Carretero Ors
A mi a nivell d espanya me la bufa la imatge que donem i el que pensin. M importa aquí a catalunya que ens posem d acord per tirar endevant el que hem votat!!
A nivell internacional algú recorda el nom de qui va declarar unilatrralment la independència…………
1. No sóc cap fanàtica de NINGÚ.
2. La CUP i els seus liders em cauen de puta mare.
3. Els independentistes tenim un objectiu comú: la llibertat de Catalunya….
Josep Monreal Camins
Si això tant assenyat ho poguessin llegir els CUPaires…!!!
Georges Manzanero
Debe tener por maestro el Adolf
Boadella proposa aniquilar el catalanisme per acabar amb el problema català
En una entrevista al diari digital de Pedro J Ramírez, el dramaturg Albert Boadella assegura que el problema català s’ha convertit en una “epidèmia sense control”
David Martos Julian
!!! Adolf Boadella!!! Els nazis volien aniquilar als jueus i aquest als catalans!!! 😈😈😈
Núria Costa Bou
Si mirem el seu curriculum em fa pensar en una diarrea mental sense cura.
FX Canals
Si us plau NO compartiu res d’ell. És com donar-li oxígen. Està desesperat de publicitat aquest malalt.
Toni San Blas Tobarra
Des de Soc Xarnego/a i independentista
Boadella proposa aniquilar el catalanisme per acabar amb el problema català
En una entrevista al diari digital de Pedro J Ramírez, el dramaturg Albert Boadella assegura que el problema català s’ha convertit en una “epidèmia sense control” a…
M Teresa Torras Muñoz
Boadella…Català renegat fastigos
Felip R. Motjer
Com sempre, ell al seu nivell….Sempre ha estat un gran provocador (tant quan era nacionalista catala com ara que es nacionalista español)
Pepita Ventura Tarrasón
Molt lamentable sincerament no val la pena ni parlar de ell
Montse Farrés Ubach
Mutis! Ni és mereix comentaris.

O’Reilly desautoritza les amenaces d’expulsió de Catalunya de la UE. procedents d’Europa

Brussel·les (ACN).- La Defensora del Poble Europeu, Emily O’Reilly, adverteix que “qualsevol declaració dels membres de les institucions comunitàries” sobre l’expulsió de Catalunya de la UE.

Ferran De Miguel Barnils
Ja van sorgint veus necrosaries al nostre favor… i anirà a mes cada vegada.
Trafic d estupefaents todo por la patria?

Troben 200 quilos d’haixix en camions de la Legió

El Món, el diari lliure, obert i per compartir

Xavi Tuset Muniesa

Encare han trovat poca cosa.

Raquel Sindreu Sanahuja

aquesta gen sempra han aprofitat les desfiladas militars per traficar amb haixis………..

Ramon Passolas Gutierrez

Marca Espanya.

Roger Tremoleda

I dic jo… si es tracta de repartir entre “todos los espanñoles” ja podrien pass uns petas no?…
Georges Manzanero
Un pais que vota faxismo es un pais sin honor

Josep Maria Marti Jove

A veces me cuesta entender la mentalidad de la gente¿,como es posible , después de los grandes desfalcos y robos,perpetrados por miembros de los grandes partidos y con la complicidad de sus compañeros de partido ,a través de su silencio,los ciudadanos continuen dandoles el voto?.¿O es que no se dan cuenta que este dinero nos tocará pagarlo entre todos?.

Ramon Passolas Gutierrez
Sí que lo sois… pero nosotros nos vamos.

Diputada basca. Amb dos ovaris

La Defensora del Poble Europeu, deixa en paper mullat les amenaces d’expulsar Catalunya de la Unió Europea
Emily O’Reilly, declara “qualsevol declaració dels membres de les institucions comunitàries” sobre la independència de Catalunya “reflecteix la seva opinió personal………

Ferran De Miguel Barnils

Bufetada per Margallo…

Claudi Balmanya
No cal ser res del Mas, ell va guanyar, es així de senzill, es pot acceptar o no, però no hi ha cap necessitat per a ningú passar-se d’estació.  “” Poseu en evidencia les actuacions del PP  i  del PSOE “”,  que durant aquests 36 anys ens han portat al desastre.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s